fbpx
6 maart 2018 admin

tips voor de perfecte drone luchtopname

Drone luchtopname, deze extra dienst willen we onze klanten graag kunnen aanbieden wanneer we voor hen een bedrijfsfilm maken.  We hebben dan recent ook geïnvesteerd in onze eigen drone.

Filmen met een drone. Dit lijkt simpel niet?
Je neemt je drone, hangt er vervolgens een camera aan met afstandsbediening en filmen maar.  Was het maar zo eenvoudig!

De drone-techniek is veel verbeterd de laatste jaren en veel drones bezitten allerhande hulpinstrumenten zodat het vliegen makkelijker en toehankelijker geworden is.
Maar om met je drone vervolgens een mooi shot te maken voor een bedrijfsfilmdat is toch even iets anders dat kan ik je verzekeren.
Van het goed besturen van je drone, het balanceren van je propellers, het gebruik van je gimbal …
laten we even alles op een rij zetten om te kijken hoe je een perfecte drone luchtopname maakt.

Met deze tips helpen we je toch al een eindje op weg. Uiteraard dien je ten allen tijde rekening te houden met de wetgeving die er rond april 2016 aankomt.

Kiezen van een quadcopter

Een quadcopter of quadrocopter is een schroefvliegtuig dat wordt aangedreven door vier propellers. Het is een type drone.
Men zegt wel quadcopter, verwijzend naar een drone met vier armen, maar het moeten natuurlijk niet altijd vier armen zijn met propellers.
Het is wel zo dat deze modellen momenteel het meest gebruikt worden omdat ze een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben, zeer stabiel zijn en zijn bijna overal verkrijgbaar.  De DJI Phantom is één van de populairste luchtvideo drones.
http://www.dji.com/products/phantom

Het kiezen van je videocamera

Dit hangt natuurlijk af van welke drone je gebruikt. Meestal kiest men eerst de drone en dan pas de videocamera.
Heelwat types beschikken reeds over een ingebouwde camera.

De afweging is altijd om zo weinig mogelijk gewicht te gebruiken voor je camera zodat je langer in de lucht kunt blijven.  Natuurlijk moet de camera ook kwalitatief blijven,  dit is de afweging die ieder voor zich moet maken.

Een GoPro camera maakt zeer mooie beelden, zeker als je rekening houdt met zijn afmetingen, gewicht en prijs. Je kunt er zelfs dankzij zijn Wifi verbinding gemakkelijk beelden mee downloaden tussen twee vluchten in. Een ander belangrijk voordeel is dat deze camera zeer compatibel is met tal van accessoires.

Maak gebruik van een vooraf gemaakte checklist

Een video opname maken met een drone vergt toch een gedegen voorbereiding.
Je wil uiteindelijk toch ideale opnames maken, in laat ons zeggen 15 minuten vooraleer je batterij leeg is.  Dus vooraf weten wat en hoe je gaat filmen is zeer belangrijk.
Om tijd uit te sparen en veilig te vliegen is een goede checklist van levensbelang; is je drone gekalibreerd, is je batterij volledig opgeladen, controleer je propellers, andere motoronderdelen enz…

 

Ken je toestel, de instellingen, de verschillende standen

De DJI Phantom heeft bijvoorbeeld een autopiloot die je manueel kunt instellen.
Dit kan wel heel gevaarlijk zijn, je wil niet meemaken dat je tijdens de autopiloot stand, je hem niet kunt switchen naar manueel!

Sommige toestellen, de Hubsan X4 bijvoorbeeld, hebben naast de standaard stand ook een Expert Mode. De besturing is dan een stuk gevoeliger en je bent uiteraard tot meer in staat. Een barrel roll of een front of backflip is dan ook mogelijk.

Vergeet ook niet of je drone in GPS modus vliegt of niet. Voor sommige shots is het beter manueel te vliegen, in gps modus wil de drone zich constant corrigeren en kan dit leiden tot schokkerige beelden.   Vliegen zonder gps vergt wel enige ervaring maar is voor video de beste modus.

 

Een noodplan hebben is een must

Je vliegt bij manier van spreken met een grasmaaier in de lucht, hou er dus steeds rekening mee dat je een veilige vliegroute voorziet en dat je vooraf beslist waar te landen bij problemen. Vlieg zeker nooit boven een menigte en verzeker je ervan dat iedereen weet dat je met een drone aan het vliegen bent!  Gebruik hier bij voorkeur ook een fluo vest.

Er hoeft maar één propeller stuk te gaan of er af te schieten en je weet wat er kan gebeuren niet?
Voorzie alle gevaren van je vliegplan vooraleer je begint

Vlieg langzaam

Het eerste wat een aspirant drone piloot leert nadat hij zijn eerst video online heeft gepost heeft is dat hij veel, veel trager moet vliegen.
Allereerst is het handig om te denken in beelden van 3-8 seconden.   Het vergt veel concentratie om de controller zo te bedienen dat je stabiele en vloeiende beelden krijgt.

Laat je camera maar in één richting bewegen. Doe dit heel rustig en  met zeer kleine aanpassingen. Het maakt niet uit met welk type camera, drone of setup je werkt … je zal uiteindelijk de finesse van de lucht videografie onder de knie moeten krijgen

Zorg voor de fine tuning van je instellingen

Lees de manual goed van je drone zodat je de settings van je controller kunt veranderen.
Wil je bijvoorbeeld een mooi, langzaam shot opnemen, zou je er misschien aan kunnen denken om je controller minder gevoelig af te stellen. Op de website van de producent van de drone staat vaak een instructievideo hoe je dit kan doen.

 

Vlieg door het shot dat je wil gaan opnemen

Eén van de grootste ergernissen van een monteur is dat hij vóór of net na het shot, geen ruimte meer heeft om te editen.
Of dat de piloot na het beeld direct omkeert, ook hier is er weer geen of weinig ruimte om te monteren.

 

Liefst geen wind of regen

Met de zon moet je uiteraard ook altijd opletten. Ga je filmen tegen het zonlicht in, dan is de kans groot dat de schaduwen van je propellers,
rare effecten gaan veroorzaken op je shot.  Bijkomend moet je er ook steeds op letten dat je je eigen schaduw op de grond niet filmt.
Als je toch direct zonlicht op je lens krijgt, zorg er dan voor dat deze proper is voor elke vlucht. (Er kan een opeenstapeling van stof op je lens komen als je meerdere malen hebt gevlogen.)

Sterke windvlagen moet je altijd vermijden. Algemeen kan je aannemen dat je niet meer gaat vliegen als de wind harder waait dan 27 tot 37 km per uur.  Bij een windsnelheden die lager zijn dan 10 tot 15 km per uur krijg je de beste resultaten.
Vliegen in de regen wordt ten sterkste afgeraden, tenzij je een speciaal daarvoor ontworpen drone hebt.

 

Let op je vliegtijd

Dit zal mij niet overkomen zeggen velen, maar het gebeurd heel vaak. 50 Meter hoog, 90 meter weg van je landingsplaats en je batterij is leeg … Een vlucht goed voorbereiden en anticiperen op je apparatuur. Je zal al snel weten wat je batterij aankan.
Test ook altijd of ze volledig vol geladen zijn.
Batterijen kunnen niet volledig vol meer zijn als je een tijd niet hebt gevlogen.  Probeer ook altijd te landen, voor je nog 1 of 2 minuten reserves op je batterij hebt.  Veel fabrikanten geven hiervoor een indicatie in percentage van de batterij.

 

Overweeg een FPV systeem

Een ‘first-person-view’ systeem is een systeem waardoor je Live beelden naar een speciaal scherm kunt sturen wat je op je ontvanger monteert. Ervaren lucht videografen kunnen 100% met dit systeem vliegen!
Als je dit FPV systeem gebruikt is het aangeraden iemand te hebben die de drone in de gaten houdt.
Dergelijke personen worden ook wel eens spotters genoemd.

Hopelijk waren deze tips alvast nuttig en helpen ze je vooruit voor je perfecte drone luchtopname!

BEZOEK ONS KANTOOR

Overdag zitten we vaak op de set en is het moeilijker om ons telefonisch te pakken te krijgen.
Maar stuur ons via dit formulier uw basisinformatie door en we contacteren u zo snel mogelijk!