3 januari 2016 Bob

online video trends 2016

online video trends 2016 en video marketing inzichten

Video was in 2015 hot en wordt dat in 2016 alleen maar meer. Alle marketingtrends wijzen op de aanwezigheid van meer online video. Voor wie in een business werkt die zich bezighoudt met online content, en dat doet hopelijk ieder bedrijf tegenwoordig, is video enorm krachtig. In dit artikel bespreken we de online video trends voor 2016.

Hoewel sommige trends al gaande waren, loopt België gigantisch achter op het gebied van videomarketing. Ondanks het goede voorbeeld van enkele grotere spelers.

Online video is enorm populair en de populariteit groeit verder. De komende jaren zal ongeveer 70 procent van het internetgebruik video zijn. Om hierin mee te gaan, moet je nu wel beginnen. In België kun je namelijk nog vernieuwend zijn met deze online videotrends voordat het volgende jaar begint.

 

  1. Socialmedia video

Facebook is momenteel bezig om van het platform een echt videoplatform te maken.
Als je doelgroep op Facebook zit, post dan vooral video’s naar Facebook (geen YouTube-link) en je zult automatisch voorrang krijgen in het algoritme van Facebook. Facebook omarmt video en gaat de rechtstreekse concurrentie aan met YouTube. Op Facebook is het reageren, liken en delen veel makkelijker dan via YouTube en is het veel meer toegespitst op jou en je interesses. Bij YouTube zoek je gericht naar iets wat je leuk vindt. Na de zoektocht krijg je eerst een advertentie. Facebook darintegen kijkt naar je interesse, en wat je leuk vindt is dan de advertentie. Echt maatwerk dus zonder opdringerig karakter.

Video’s op een bedrijfspagina van Facebook of ander socialmedia-platform worden goed bekeken. Beter dan foto’s en veel beter dan alleen tekst.

  1. Video-advertenties op social media

De mogelijkheid om op Facebook advertenties te plaatsen met video opent nieuwe deuren en verstevigt de concurrentie met YouTube op dat gebied. Zoals we eerder beschreven in dit artikel, Facebook kan content persoonlijker aanbieden. Je bepaalt als consument of bedrijf zelf wie je wil volgen en bedrijven kunnen met video makkelijk inspelen op je interesses. Video op maat dus. Adverteren in een kleine niche zorgt voor hogere conversie en is dus een effectieve tool.

Het resultaat van de Click Through Rate (CTR) van videoadvertenties ligt het hoogst. Vandaar dat dit het komende jaar zal blijven groeien. Ook bedrijven met een B2B karakter hebben profijt van de online video trends 2016

 

  1. Mobile wint van desktop

De smartphone wint het verder van de desktop. Uiteraard verdwijnt de desktop niet.
De mobiele datadekking in België is erg groot en databundels hebben sneller het formaat om al die online video’s aan te kunnen (zonder wifi).  Waar we vroeger nog het nieuws lazen, kijken we nu het nieuws in 60 seconden van allerlei zenders even tussendoor. Voor velen onder ons is de westerse levensstijl te snel geworden om uitgebreid de krant te lezen. De mobiele telefoon neemt dus een belangrijke plek in bij de online videotrends van 2016.

 

  1. Verticale video toepassingen

De populariteit en gemak van de smartphone zorgt ook voor een verschuiving in video-ervaring. Het is al vaak besproken en er zijn twee grote kampen: “verticale video” en “horizontale video”.

grotere conversie

Apps zoals Instagram en Snapchat, die vierkante en verticale video hebben omarmd, zijn zeer populair. Met verticale video’s heb je een markt die nieuw is en bijgevolg kansen biedt. Het feit dat je video het gehele scherm van je smartphone vult, is aangenaam en zorgt voor meer conversie. Uit de cijfers van Snapchat blijkt dat verticale video’s tot negen keer meer worden bekeken dan horizontale video’s op dat platform.
Verticale video  is niet mooi, maar kan met de juiste toepassing wel effectief zijn. Het is een kleine moeite om je telefoon te draaien en de video in breedbeeld te bekijken maar mensen doen het gewoon veelal niet. Verticale video is dus ideaal voor mobiele platformen zoals Instagram, Facebook, Snapchat en meer.

 

  1. Persoonlijke video’s

Naast een goede inhoud en kwaliteit, heb je ook de persoonlijke touch en bedrijfsidentiteit.
Deze zijn (hopelijk) altijd anders dan de rest. Zeker in België op het gebied van online video, omdat hier nog niet het maximale mee wordt gedaan. De persoonlijke touch is belangrijk in de online video trends 2016. Het web wordt drukker, dus het vergt meer persoonlijkheid om er bovenuit te springen.
Spots online biedt de mogelijkheid om via ons platform video’s te personaliseren.  Zo kunnen bv bepaalde titels in de video voor elke kijker anders zijn.

  1. Online video zal weer iets langer worden

Deze titel klopt niet helemaal, want online video’s worden voor bepaalde doeleinden weer wat langer. Er is gewoon een groot verschil tussen de verschillende platformen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 45 procent van de mensen in 2014 mobiele video’s bekeken van 6 minuten of minder. Op tablets en smart-tv’s waren deze tijden veel langer (omdat mensen dan meer in de zetel zitten). Ruim 80 procent bekeek video’s van tien minuten, 65 procent keek langer dan 30 minuten op smart-tv. De verschillen tussen de platformen worden dus alleen maar groter komend jaar. De gemiddelde kijktijden op mobiel worden wel korter. Ideaal zou zijn om van alles wat je er gefilmd wordt, meerdere video’s te maken per platform, maar dit kost natuurlijk wel tijd en dus geld.

 

  1. Prijs voor het maken van video gaat naar beneden

De prijs voor het maken van video gaat  naar beneden. Dit heeft deels te maken met de lengtes van de video’s. In principe is het niet de lengte van de video die de prijs bepaalt maar wat er in de video terug moet komen. Het volgen van de online videotrends 2016 wordt dus voor meer bedrijven haalbaar.

Beter één versie dan geen video

Idealiter maak je persoonlijke, vernieuwende en onderscheidende video’s die je in korte-, lange-, verticale- en breedbeeldversies aanbiedt op je verschillende social media kanalen, aansluitend op je doelgroepen. Heb je voor deze mate van maatwerkvideo geen budget? Houd er dan rekening mee dat video een stuk goedkoper is dan vroeger en één versie van een video (op zoveel mogelijk platformen) al beter is dan helemaal geen online video.

Dit artikel over online videotrends 2016 is ook geschikt om te visualiseren:

Wij wensen je dit jaar alvast veel online videoplezier en willen je zeker verder helpen bij het realiseren van de online video trends voor 2016. Om hierop in te spelen bieden wij dit jaar verschillende videopaketten aan ( soort abonnenmenten ).  Dit is een ideale situatie om kennis te maken met videomarketing!